Heb jij een leuke auto gekocht? Misschien is het wel je eerste auto en dan is het natuurlijk hartstikke spannend! Want dan ga jij je echt op de weg vertonen en dat maakt veel los als het gaat om de emoties. Maar als je een auto hebt aangeschaft, dan komt daar ook veel bij kijken. We leven immers in een bureaucratisch land met zeer veel regels en wetgeving. Je moet bijvoorbeeld verschillende soorten belastingen betalen, maar daarnaast ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Een autoverzekering afsluiten is namelijk één van de weinige verzekeringen die verplicht zijn in Nederland. Uiteraard alleen als je een auto hebt. Maar als het gaat om autoverzekeringen, waar kun je dan uit kiezen? En welke autoverzekering is aan te raden in welke situaties? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Heb jij je auto goed verzekerd?
Heb jij je auto goed verzekerd?

Verschillende verzekeringen

Het is in Nederland wel verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar als het gaat om de keuze wat betreft de autoverzekering, dan is deze eindeloos. Het is allereerst alleen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit wordt met een moeilijk woord ook wel de WA-verzekering genoemd. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Er wordt dan enkelvoudig gedekt. Mocht jij bijvoorbeeld schade berokkenen, dan wordt alleen de schade van de tegenpartij gedekt en niet de schade van de eigen auto. Daarnaast heb je ook verschillende verzekeringen waarbij ook de schade van je eigen auto wordt gedekt, mocht er sprake zijn van een ongeluk. Uiteraard begrijp jij wel dat deze verzekeringen dan ook wat duurder zijn.

Goedkope verzekering vinden

Maar hoe zorg je er nu voor dat jij een goedkope verzekering vindt. Daarvoor zijn er tegenwoordig verschillende vergelijkingswebsites alwaar je gebruik van kunt maken. Daar vind jij dan een handig overzicht met de verschillende autoverzekeringen en de prijzen. Het voordeel is dat je dan ook heel specifiek kunt zoeken. Bij elke autorijder past namelijk een ander soort verzekering. Heb jij bijvoorbeeld een hele goedkope auto? In dat geval is het niet aan te raden om een dure verzekering af te sluiten, want dan ben je uiteindelijk meer kwijt aan premie dan de waarde van je auto is. Maar bij een dure auto, is een duurdere verzekering afsluiten dan wel weer aan te raden. Op die manier is het dus altijd verstandig om na te gaan wat het beste bij je past.

Kijk wat bij je past

Hierboven hebben we het er al even over gehad, maar als he gaat om de autoverzekering, dan is het altijd aan te raden om te kijken wat bij je past. Er zijn bijvoorbeeld autoverzekeringen die wat duurder zijn voor jongere mensen, omdat die over het algemeen meer ongelukken veroorzaken. En zo kunnen er nog andere uitzonderingen zijn waardoor je meer geld, of juist minder geld kwijt bent aan een autoverzekering. Bij de zoektocht naar de juiste autoverzekering is het dus ook handig om daar goed naar te kijken. Kijk welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie, want er zijn zoveel verzekeringen.