Ben je van een nieuwe auto aan te schaffen? Er komt veel kijken bij het kopen van een nieuwe auto. Alleen financieel gezien moet er al veel geregeld worden. Als eerst is de vraag natuurlijk of je überhaupt voldoende budget hebt om een auto aan te schaffen. Auto’s worden steeds duurder, ook van de kleinere merken. Het is dus niet zo heel gek dat je niet in één keer zoveel geld kunt missen. Net zoals bij een woning, kun je ook een auto huren. In de autowereld heet het echter geen huren, maar leasen. Je auto leasen, je hebt er vast wel eens over gehoord. Ben je benieuwd naar wat leasen precies is, wat de mogelijkheden zijn en wat nu eigenlijk precies de voordelen zijn van een auto leasen ten opzichte van het kopen van een auto? Dan ben je op de pagina aan het juiste adres. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het leasen van je auto!

Wat is leasen?

We beginnen bij het begin, want wat is leasen nu eigenlijk? We hebben het eigenlijk hierboven al verklapt, maar het leasen van je auto kun je vergelijken met het huren van een auto. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij en vervolgens kun jij in de auto gaan rijden. Is de auto nu volledig van jou? En hoe zit het met de kosten? Goede en begrijpelijke vragen. Dit soort zaken hangen echter af van de verschillende soorten leasen. Ja, je hebt inderdaad meerdere mogelijkheden op het gebied van leasen.

Wist je overigens ook dat elektrische auto leasen ook bestaat? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de Polestar 2 voor het leasen? Dat kan!

Soorten leasen

Over het algemeen heb je twee soorten lease, namelijk financial lease en operational lease. Beide soorten hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Voor het gemak behandelen wij beide soorten even met je. Financial lease lijkt veel op huurkoop. Kenmerken zijn dat de looptijd gelijk is aan de economische levensduur, het risico ligt bij de lessee en aan het eind van de looptijd heeft de lessee het recht of plicht om het product te kopen om zo volledig eigenaar te worden. Bij operational lease begint het meer op huren te lijken. Je kan op korte termijn opzeggen, het risico ligt bij de lessor en voor onderhoud is de leasemaatschappij ook verantwoordelijk.