Afsluiten van een motorverzekering
Wanneer je een motor hebt gekocht of in het bezit bent van een motor dan ben je verplicht een motorverzekering af te sluiten. Wanneer het kenteken op jouw naam staat is het namelijk wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je hebt de keuze om slecht de WA-verzekering af te sluiten, maar je kan ook kiezen voor een wat ruimere dekking. Zo ben je verzekerd tegen meerdere soorten schades. Er zijn drie dekkingen mogelijk waaruit je kunt kiezen bij een motorverzekering.

Verplicht om een verzekering af te sluiten
Net als bij een auto ben je bij het hebben van een motor verplicht om een verzekering af te sluiten. Je motor dient dan ook minimaal WA verzekerd te zijn. Dit is niet alleen de goedkoopste motorverzekering, maar ook de verzekering die het minst dekt. Wanneer je schade toe brengt met je eigen motor aan andere personen of spullen van iemand anders, dan wordt de schade van de andere partij vergoedt. Dat is maar goed ook want de schade bij ongevallen kan behoorlijk in de papieren lopen. Bij deze verzekering is de schade aan jouw eigen motor niet gedekt. Dan zal je voor een verzekering met meer dekking moeten kiezen.

WA + Casco verzekering
Wie een wat ruimere motorverzekering wil kiest voor WA + Casco. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je aan de tegenpartij toebrengt, maar is ook bepaalde schade aan de motor van jezelf gedekt. Schade die is opgelopen door storm, diefstal, ruitbreuk en brand. Maar wanneer je zelf door eigen schuld schade aan je motor hebt opgelopen, dan ben je hiervoor niet verzekerd. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een botsing, waarbij je zelf de eigen gemaakte schade zal moeten betalen. De schade aan de andere partij wordt wel ten allen tijden vergoed door de verzekeraar.

Allrisk verzekering
Als je zo goed mogelijk verzekerd wil zijn dan kies je voor een WA + Volledige Casco. In de praktijk wordt dat ook wel een Allrisk verzekering genoemd. Met deze verzekering ben je voor alle schades gedekt. Niet alleen voor schade aan de andere partij, maar ook voor alle schades die betrekking hebben op je eigen motor. Een aanrijding door jouw schuld of een botsing met boom, deze schade aan je motor krijg je vergoedt.

Aanvullende verzekeringen
Naast deze standaardverzekering kan je ook nog aanvullende verzekeringen aanvragen voor je motorverzekering. Bijvoorbeeld een schadeverzekering voor opzittenden. Mocht er een ongeval zijn voorgekomen dan wordt zowel de schade voor de bestuurder alsmede de bijrijder van de motor vergoedt. Ook kan je kiezen voor een ongevallenverzekering voor opzittenden. Na een ongeval wordt er een bepaalde som geld uitgekeerd aan bestuurder of bijrijder in het geval van blijvend invalide zijn of wegens overlijden. De optie verkeersrechtbijstandsverzekering zorgt ervoor dat jij altijd de schade vergoedt krijgt van de veroorzaker. Dat wil zeggen als de tegenpartij schuldig is aan het ongeval. De verzekeraar zorgt er dan voor dat jij de schade uitbetaald krijgt.

Vergelijk verzekeraars voor het beste aanbod
Er zijn dus diverse opties voor het afsluiten van een motorverzekering. Wel kan het verstandig zijn om bij het afsluiten verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er is namelijk veel verschil in voorwaarden die verzekeraars aanbieden en in de hoogte van premies die betaald moeten worden. Zorg er in ieder geval voor dat als je een motor bezit, dat deze verzekerd is. Zo niet, dan ben je strafbaar en dat kan hoge boetes opleveren.