Zorgverzekering afsluiten | Op deze dingen moet je letten

Iedere Nederlander moet verzekerd zijn voor noodzakelijke zorgkosten. Een dergelijke verzekering wordt ook wel een zorgverzekering genoemd. Ondanks het feit een zorgverzekering voor iedereen verplicht is, betaalt niet iedereen dezelfde premie. Je bepaalt immers zelf waar je verzekerd bent en hoe breed je jezelf verzekert. Om er voor te zorgen dat je niet te veel bepaalt, lees je hieronder een aantal relevante tips met betrekking tot het afsluiten van een zorgverzekering.

Waar moet ik op letten?

Het is verstandig om niet willekeurig een zorgverzekering uit te kiezen. De kans is dan namelijk groot dat je te veel gaat betalen. Een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een geschikte verzekering/dekking:

  1. Weet wat je (niet) nodig hebt: bovenop de verplichte basisverzekering heb je de keuze om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit is dus niet verplicht, maar soms kunnen dergelijke verzekeringen wel verstandig zijn. Sluit alleen aanvullende verzekeringen af wanneer dit nut heeft. Heb je bijvoorbeeld nog nooit in je leven een fysio hoeven zien? Dan is het wellicht wat onnodig om een fysio-pakket af te sluiten.
  2. Speel met de eigen risico: het eigen risico wordt jaarlijks vastgelegd. In 2021 staat het eigen risico op €385. Je mag vrijwillig je eigen risico verhogen. Waarom je dit zou doen? Een hoger eigen risico leidt tot lagere premies. Als je weinig zorg nodig hebt, kan dit interessant zijn.
  3. Blijf altijd vergelijken:: er is niet één zorgverzekering die altijd het goedkoopst is. De prijzen van zorgverzekeringen veranderen continu. Als je zeker wil zijn van een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering, is het verstandig om dergelijke verzekeringen te blijven vergelijken. Overstappen is meestal zo gepiept.

Weet wat voor soort verzekering je afsluit

Een zorgverzekering is een zorgverzekering, toch? In de basis is dit natuurlijk waar, maar deze stelling verdient wat nuance. Er bestaan namelijk verschillende soorten zorgverzekeringen. Je zou een groffe lijn kunnen trekken tussen de budget- en naturapolis enerzijds en de restitutiepolis anderzijds.

Bij een budget- of naturapolis ben je afhankelijk van de contracten die je verzekeringsmaatschappij heeft afgesloten met zorgaanbieders. De verzekeringsmaatschappij waarbij je bent aangesloten, zal alleen een vergoeding uitkeren op het moment dat je zorg hebt genoten bij een partij waar zij een contract mee hebben. Je hebt dus weinig keuzevrijheid als het gaat om het kiezen van een zorgaanbieder. Anders gezegd: je hebt slechts keuzevrijheid binnen de zorgaanbieders waarmee je verzekering een contract heeft afgesloten. Wel, zo verhult de naam ‘budgetpolis’, is een dergelijke verzekering goedkoper dan andere soorten verzekeringen. Vooral voor mensen die weinig zorg nodig hebben kan dit een ideale oplossing zijn.

Dan heb je nog de restitutiepolis. Dit is eigenlijk de ‘normale’ manier van verzekeren. Bij deze verzekeringsvorm maakt het niet uit bij welke zorgaanbieder je zorg geniet. De kosten zullen, mits deze binnen je verzekeringspakket vallen, gewoon worden vergoed. Dit betekent overigens niet dat de verzekeringsmaatschappij geen contracten heeft afgesloten. Ga je langs bij een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan zal je de rekening doorgaans moeten voorschieten. Wel kun je deze daarna uiteraard declareren.

Een bijkomende tip hierbij is dat het verstandig is om jaarlijks na te gaan of je verzekering nog dezelfde contracten heeft. Deze contracten werken immers niet voor eeuwig en ze kunnen verbroken worden. De grotere verzekeringsmaatschappijen en zorgaanbieders zullen echter vrij duidelijk en transparant zijn met betrekking tot deze contracten